Halen en brengen
Het weer wordt de komende dagen aangestuurd door lagedrukgebieden nabij IJsland en de hogedruk in de buurt van de Azoren. Een standaard situatie die zorgt voor een westelijke stroming, waarin zo nu en dan fronten voorbij komen. Winterkou blijft dus nog wel even weg.
Vrijdagmiddag +36:
De frontale zone, die op donderdag de Britse Elanden is binnengelopen, wordt in de late avond bij ons voor de deur verwacht met regen en wat (natte) sneeuw. In deze weerkaart is het front Duitsland alweer aan het verlaten en bevinden wij ons in een cyclonale stroming gevuld met onstabiele lucht, getuige de troglijn over Zeeland. Uit buien kan winterse neerslag vallen. De vlagerige wind komt met 20-25 knopen uit het zuidwesten. Vanuit het Azorenhoog nadert een rug de Britse Eilanden op het moment dat een nieuwe depressie onderweg is naar Groenland. De rug passeert ons land in de nacht naar zaterdag.
Zaterdagmiddag +60:
Die depressie heeft de plaats ingenomen van zijn voorganger en daarbij voltrekt zicht opnieuw de situatie dat een frontale zone de Britse Eilanden binnenloopt met regen. De aanvankelijk noordwestelijke wind is achter de rug bij ons gaan krimpen naar het zuid-zuidwesten en trekt in de ochtend aan naar 25-30 knopen. Op het naderende warmtefront vanuit Engeland gaat het in de middag vanuit het westen opnieuw regenen. De frontale zone passeert in de nacht naar zondag ons land, waarbij de wind weer ruimt naar het west-noordwesten met windvlagen van 10 knopen boven het gemiddelde. In de dan onstabiele lucht vallen buien. In de frontale zone ontstaat op de Noordzee een apart laag.
Zondagmiddag +84:
Dit laag heeft zich verder ontwikkeld, waarbij de kern in de buurt van Hamburg wordt verwacht. Het bijbehorende occlusiefront sleept over de noordelijke helft van ons land met regen. De noordwestelijke wind krimpt in de namiddag op nadering van alweer een rug van hogedruk en neemt in snelheid af naar 20-25 knopen.