🔴 Live webinar! Kennis van de Weerkaart | 18 oktober om 20:00 uur. Meld je hier gratis aan
🔴 Gratis live webinar op 18 okt. 2022!
Meld je hier gratis aan

Wat wordt het weer in Nederland dit weekend?

Weerbericht geldig van vrijdag 31 2021 december tot en met zondag 2 januari 2022

Het weekend weerbericht is voor iedereen die aan of op het water gaat zijn dit weekend. Elke week vind je hier een video boordevol tips en wetenswaardigheden over het weer.

Met meteoroloog Henk Huizinga

Warme jaarwisseling

Het wemelt op de oceaan van de lagedrukgebieden die ervoor zorgen dat zachte lucht vanaf tropische breedtes richting West Europa wordt gepompt. Dat levert buitengewoon hoge temperaturen op, want ook na de passage van koufronten wordt geen winterkou aangevoerd. Nadeel is wel dat een en ander met veel bewolking gepaard gaat én dat de warme lucht boven het relatief koude zeewater tot mistvorming kan leiden.

Vrijdagmiddag +36:

Het warmtefront, dat op donderdag ons land vanuit het zuiden binnentrok, ligt inmiddels boven Denemarken. Het koufront, dat bij deze frontale zone hoort, trekt met wat lichte neerslag van west naar oost over ons land. Daarmee is de warmste lucht even het land uit, maar achter het koufront zit nog steeds behoorlijk zachte lucht uit zuidelijke streken. Op zee komt de wind met 25-30 knopen uit het zuidwesten en ruimt nauwelijks achter het koufront. Rond de jaarwisseling neemt de snelheid af naar 10-15 knopen. Het koufront heeft verbinding met een volgende frontale zone die bij een depressie op de oceaan ten noorden van de Azoren hoort. Die depressie trekt naar het noorden.

Zaterdagmiddag +60:

Op deze weerkaart ligt het laag inmiddels met een kerndruk van 952 hPa rond de 60ste breedtegraad. Het bijbehorende warmtefront, met daarachter weer de zeer zachte lucht passeert ons land in de vroege ochtend met motregen. Het bijbehorende koufront komt vervolgens in de avond en nacht naar zondag voorbij. De wind komt uit het zuid-zuidwesten met 15-20 knopen.

Zondagmiddag +84:

Het koufront ligt nu boven Duitsland en een verpieterende occlusie, op zaterdag nog boven Ierland, wordt boven onze westkust verwacht met wat regen. Met een vlagerige 20-25 knopen komt de wind uit het zuidwesten.

Tenslotte wens ik jullie een plezierig Oud & Nieuw toe en hoop dat 2022 zich in goede gezondheid en met optimisme over de nabije toekomst zal voltrekken.

Deel dit weerbericht met je zeilvrienden

Email
WhatsApp
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn

Bracknell weerkaarten

Hieronder zie je de weerkaarten voor de komende 48 uur.
Je kunt de exacte tijd van publicatie op de weerkaart aflezen.

Actueel op zaterdag 18 mei

zaterdag 18 mei +24 uur

zaterdag 18 mei +36 uur

zaterdag 18 mei +48 uur

Ontvang het Weekend Weerbericht!

Elke week een leerzame video met het zeilweer voor het aanstaande weekend, gratis in je mailbox.

Meteo weercursus