Noordelijke aanvoer
Al een aantal dagen bevindt de kern van een Atlantisch hogedrukgebied zich ten noordwesten van onze omgeving. Bepaald geen ideale plek om voor warm zomerweer te zorgen. Daarbij zijn het juist weer lagedrukgebieden die nog net voor een cyclonale stroming kunnen zorgen, waardoor er af en toe buitjes vallen.
Vrijdagmiddag +36:
De kern van het hoog ligt bij de Shetlandeilanden en een lagedrukgebied is vanaf de Botnische Golf boven Polen aangekomen. Een tweede laag bevindt zich ten noorden van de Zwarte Zee. Als je bij ons kijkt naar het isobarenpatroon, dan zie je dat de kromming wordt bepaald door het lagedrukgebied. Zo wordt de onstabiliteit van de atmosfeer in stand gehouden en kunnen er af en toe kleine buitjes vallen. De vlagerige wind komt met 20-25 knopen uit het noorden.
Zaterdagmiddag +60:
Het laag boven Polen is opgevuld en zijn rol wordt overgenomen door het tweede laag, dat nabij de Baltische Staten is gearriveerd. Een bijbehorend occlusiefront ligt met wat buitjes ten noorden van ons land. Het hogedrukgebied heeft inmiddels twee kernen: nabij Ierland en bij Noorwegen. Fronten in dit hoog worden ‘vermorzeld’. De nog steeds vlagerige wind komt met 20-25 knopen uit het noord-noordoosten.
Zondagmiddag +84:
De hoofdkern van het hoog bevindt zich inmiddels ten westen van Schotland en begint bij ons langzaam maar zeker de kromming van het isobarenpatroon te bepalen. De aangevoerde lucht is helder met cumulus-wolken. Een trog boven Frankrijk lag rond middennacht nog met buien boven ons land. De wind blijft met 15-20 knopen vlagerig en de richting is iets gaan krimpen.