🔴 Live webinar! Kennis van de Weerkaart | 18 oktober om 20:00 uur. Meld je hier gratis aan
🔴 Gratis live webinar op 18 okt. 2022!
Meld je hier gratis aan

Wat wordt het weer in Nederland dit weekend?

Weerbericht geldig van vrijdag 18 tot en met zondag 20 februari 2022

Het weekend weerbericht is voor iedereen die aan of op het water gaat zijn dit weekend. Elke week vind je hier een video boordevol tips en wetenswaardigheden over het weer.

Met meteoroloog Henk Huizinga

Herfststormen in de winter met de lente op komst

Ons staat behoorlijk onstuimig weer te wachten. Op vrijdag passeert ten noorden van ons land een diepe depressie die op dit moment nog geboren moet worden! Het gaat dus allemaal heel erg snel. Het is nog één maand winter, maar de temperaturen doen al voorzichtig denken aan de lente en op vrijdag lijkt het eerder op de herfst. Kortom: van alles wat…

Vrijdagmiddag +36:

Een kink in het polaire front op de oceaan, dat op de weerkaart van donderdagmorgen te zien is, groeit binnen 12 uur uit tot een volwaardige frontale depressie. De ontwikkelingen worden vooral veroorzaakt door de jetstream, die parallel aan het polaire front op ongeveer 10 km hoogte waait met snelheden van zo’n 180(!) knopen. Die zuigt als het ware de lucht aan de grond weg, zodat daar de luchtdruk snel gaat dalen. Op donderdagmorgen is er nog geen L in de kaart gevonden, maar rond middennacht treffen we wel een L aan ten westen van Ierland, nu al met een kerndruk van 974 hPa. Het bijhorende warmtefront loopt de Britse Eilanden binnen. Op de kaart voor vrijdag overdag bevindt het laag zich boven Engeland met een kerndruk van 969 hPa. Het warmtefront is ons in de vroege morgen al met regen gepasseerd en het koufront trekt vanuit het westen ons land binnen. De luchtdrukverschillen zijn ondertussen enorm toegenomen en zorgen voor een zuid-zuidwestelijke wind met 50-55 knopen en uiteraard flinke uitschieters daar bovenop. In de middag en avond trekt de depressie via de Noordzee richting Denemarken, waardoor in de loop van de middag en avond de wind geleidelijk gaat ruimen naar het westen en later naar het noordwesten.

Zaterdagmiddag +60:

We treffen de depressie inmiddels boven de Baltische Staten aan, met een langzaam oplopende kerndruk. Een nieuw front heeft Wales bereikt en trekt richting Frankrijk. De west-noordwestelijke wind neemt in de nacht en ochtend geleidelijk af naar 30-35 knopen en in de avond en nacht zelfs naar 5-10 knopen! Houd deze ontwikkeling goed in de gaten, want er zijn computermodellen die de storing over Nederland laten lopen, uiteraard dan met een ander windregiem!
Een depressie nabij IJsland heeft ondertussen een warmtefront boven Ierland afgeleverd.

Zondagmiddag +84:

Dit warmtefront loop in de ochtend onze omgeving binnen met regen. De zuid-zuidwestelijke wind is daarbij aangetrokken naar 30-35 knopen en ruimt op het warmtefront naar het west-zuidwesten.

Deel dit weerbericht met je zeilvrienden

Email
WhatsApp
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn

Bracknell weerkaarten

Hieronder zie je de weerkaarten voor de komende 48 uur.
Je kunt de exacte tijd van publicatie op de weerkaart aflezen.

Actueel op zaterdag 18 mei

zaterdag 18 mei +24 uur

zaterdag 18 mei +36 uur

zaterdag 18 mei +48 uur

Ontvang het Weekend Weerbericht!

Elke week een leerzame video met het zeilweer voor het aanstaande weekend, gratis in je mailbox.

Meteo weercursus