🔴 Live webinar! Kennis van de Weerkaart | 18 oktober om 20:00 uur. Meld je hier gratis aan
🔴 Gratis live webinar op 18 okt. 2022!
Meld je hier gratis aan

Wat wordt het weer in Nederland dit weekend?

Weerbericht geldig van donderdag 13 tot en met zondag 16 mei 2021

Het weekend weerbericht is voor iedereen die aan of op het water gaat zijn dit weekend. Elke week vind je hier een video boordevol tips en wetenswaardigheden over het weer.

Met meteoroloog Henk Huizinga

Kwakkelend lenteweer

De zon komt steeds hoger aan de hemel te staan en de dagen worden daardoor langer. Tot zover gaat alles volgens plan, maar een beetje standvastig weer is nog niet in de maak. Ook dit Hemelvaartweekend niet…

Donderdagmiddag +36:

Midden in Het Kanaal ligt een klein, maar hardnekkig laagje dat ook bij ons het weer bepaalt. Vanuit dit laag loopt een occlusiefront dwars over de zuidelijke helft van ons land met veel bewolking en wat regen. Ten noorden van het front is de wind oostelijk met 5-10 knopen. Ten zuiden ervan is de wind meer zuid tot zuidwestelijk. Verder krioelt van de lagedrukgebiedjes, waarbij er nauwelijks ruimte is voor hogedrukgebieden. Ik zie er een bij Libië en een boven Groenland; behoorlijk ver weg…

Vrijdagmiddag +60:

Hoewel de kern van het laagje niet meer wordt aangegeven, is zijn positie nog wel terug te vinden: in het Nauw van Calais. Nog steeds draaien daar occlusiefronten omheen, maar die liggen nu ten zuiden van ons land. Het ‘hoofdlaag’ bevindt zich in de Oostzee. Het hoog boven Groenland heeft een tweede kern ten westen van Noorwegen afgeleverd met een uitloper richting de Britse Eilanden en het Azorenhoog breidt zijn invloed uit tot over Frankrijk. Wij bevinden ons meer onder een uitloper vanuit het laag op de Oostzee. De lucht is daarbij onstabiel van opbouw, zodat er zich in de loop van de dag buien kunnen ontwikkelen. Met 5-10 knopen heeft de wind een voorkeursrichting uit het noordwesten. Op de oceaan trekt een depressie richting Europa.

Zaterdagmiddag +84: 

Deze depressie stuurt frontale bewolking voor zich uit en die heeft de Britse Eilanden en Frankrijk al bereikt. Op nadering hiervan is bij ons de wind gaan krimpen naar het zuiden met 5-10 knopen. De lucht is nog steeds onstabiel, getuige de trog in de Duitse bocht. Houd dus opnieuw rekening met ontwikkelende, losstaande buien.

Zondagmiddag +120:

De oceaandepressie is aanbeland boven Lands’End. We kijken nu 5 dagen vooruit, dus de exacte posities van lagedrukgebiedjes zijn moeilijk vast te stellen. Wel ziet het er naar uit dat de lucht nog steeds onstabiel van opbouw is en er dus opnieuw buien tot ontwikkeling kunnen gaan komen. Ik verwacht maar weinig wind met een voorkeursrichting uit het zuiden. Ook kan er langs de kusten zeewind gaan ontstaan.

Deel dit weerbericht met je zeilvrienden

Email
WhatsApp
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn

Bracknell weerkaarten

Hieronder zie je de weerkaarten voor de komende 48 uur.
Je kunt de exacte tijd van publicatie op de weerkaart aflezen.

Actueel op zaterdag 18 mei

zaterdag 18 mei +24 uur

zaterdag 18 mei +36 uur

zaterdag 18 mei +48 uur

Ontvang het Weekend Weerbericht!

Elke week een leerzame video met het zeilweer voor het aanstaande weekend, gratis in je mailbox.

Meteo weercursus