🔴 Live webinar! Kennis van de Weerkaart | 18 oktober om 20:00 uur. Meld je hier gratis aan
🔴 Gratis live webinar op 18 okt. 2022!
Meld je hier gratis aan

Wat wordt het weer in Nederland dit weekend?

Weekend weerbericht geldig van vrijdag 20 tot en met zondag 22 oktober 2023

Het weekend weerbericht is voor iedereen die aan of op het water gaat zijn dit weekend. Elke week vind je hier een video boordevol tips en wetenswaardigheden over het weer.

Met meteoroloog Henk Huizinga

Volop herfst

Vorig weekend won de koude lucht de wedstrijd met de warme soortgenoot. Dit weekend is de return en speelt de strijd zich weer rond onze omgeving af. Nu met een andere winnaar. Een ding is zeker: de herfst is volop aan de gang.

Vrijdagmiddag +36:

De koude lucht heeft zich verzameld rond een omvangrijk hogedrukgebied dat met zijn kern boven Scandinavië ligt. Vanuit Frankrijk sturen juist lagedrukgebieden warmere lucht naar het noorden en het strijdperk tussen deze twee luchtsoorten speelt zich in de aanloop naar het weekend rond onze omgeving af. De voorste begrenzing van de zachte lucht ligt in de vorm van een occlusie boven de noordelijke provincies. Het front wil verder naar het noorden, maar loopt daar tegen een tweede occlusie aan die juist de voorste begrenzing vormt van de koude lucht uit het noorden. Aangestuurd door een laag dat inmiddels boven Engeland is aangekomen, komt opnieuw een front oprukken richting het noorden. Dit gehele frontale gebeuren loopt op elkaar in en stagneert boven ons land met veel regen. In de noordelijke helft staat een oostelijke wind met zo’n 30-35 knopen en windstoten, terwijl de wind ten zuiden van de fronten met 5-10 knopen uit richtingen tussen oost en zuid komt.

Zaterdagmiddag +60:

Het laag ligt nog steeds boven Engeland, maar de fronten dringen de koude lucht steeds verder terug naar het noorden, zodat de strijd zicht nu ten noorden van ons land afspeelt. Wij bevinden ons in onstabiele lucht met af en toe buien en een stevige zuidelijke wind met 25-30 knopen en uitschieters die daar ruim 10 knopen boven zitten.

Zondagmiddag +84:

Het laag bevindt zich nu boven de Noordzee en vult langzaam op. Ondertussen is vanuit het oosten van Europa een hogedrukgebied ten noorden van de Alpen aangekomen, maar de invloed daarvan wordt pas na het weekend merkbaar. De zuidwestelijke wind met 20-25 knopen is nog steeds vlagerig en er vallen ook nog steeds buien in de onstabiele lucht.

Deel dit weerbericht met je zeilvrienden

Email
WhatsApp
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn

Bracknell weerkaarten

Hieronder zie je de weerkaarten voor de komende 48 uur.
Je kunt de exacte tijd van publicatie op de weerkaart aflezen.

Actueel op zaterdag 18 mei

zaterdag 18 mei +24 uur

zaterdag 18 mei +36 uur

zaterdag 18 mei +48 uur

Ontvang het Weekend Weerbericht!

Elke week een leerzame video met het zeilweer voor het aanstaande weekend, gratis in je mailbox.

Meteo weercursus