Aanhoudende noordelijke aanvoer
Vandaag is voor meteorologen de zomer begonnen op een moment dat er in de weerkaarten al bijna twee weken niets verandert; een zeer standvastig hogedrukgebied heeft zijn ankers uitgegooid op een positie ten westen van de Britse Eilanden en ten zuiden van IJsland. Die ligging zorgt ervoor dat we ons een beetje aan de rand van dit systeem bevinden met noordelijke aanvoer en wisselende hoeveelheden zonneschijn.
Vrijdagmiddag +36:
In deze weerkaart is er maar weinig schokkends te vinden. Het hoog ligt nog op zijn plek en rond de Middellandse Zee is de luchtdruk gemiddeld laag en kunnen daar iedere dag weer pittige buien ontstaan. Deze luchtdrukverdeling zorgt bij ons voor een noordoostelijke aanvoer, die in de onderste honderden meters vrij vochtige lucht met bewolking aanlevert. Boven land prikt de zon door die laag heen en kan de bewolking oplossen. Boven zee gaat dat veel lastiger. De vlagerige wind komt met 15-20 knopen uit het noord-noordoosten.
Zaterdagmiddag +60:
Een uitloper vanuit het Atlantisch hoog treffen we met zijn kern bij Polen aan, waardoor de aanvoer bij ons wat meer vanaf het continent komt en dus droger is. Er is meer ruimte voor de zon en de vlagerige wind komt met 15-20 knopen uit het noordoosten.
Zondagmiddag +84:
Het hoog bij Polen is verder opgeschoven naar het oosten en ligt nu boven Rusland. Verder verandert er helemaal niets en staat er nog steeds een vlagerige noord-noordoostelijke wind met 15-20 knopen.