🔴 Live webinar! Kennis van de Weerkaart | 18 oktober om 20:00 uur. Meld je hier gratis aan
🔴 Gratis live webinar op 18 okt. 2022!
Meld je hier gratis aan

Wat wordt het weer in Nederland dit weekend?

Weekend weerbericht geldig van donderdag 9 tot en met zondag 12 mei 2024

Het weekend weerbericht is voor iedereen die aan of op het water gaat zijn dit weekend. Elke week vind je hier een video boordevol tips en wetenswaardigheden over het weer.

Met meteoroloog Henk Huizinga

Rustig hogedrukweer

Met Hemelvaartsdag voor de deur zullen velen van jullie al een tijdje bezig zijn met het plannen van een flinke zeiltocht, bijvoorbeeld naar de Engelse oostkust. In de aanloop naar deze dag hebben we de afgelopen periode een tamelijke onrustige atmosfeer ervaren, waarin zonnige perioden werden afgelost door pittige buien. Dat weerbeeld is de komende dagen niet aan de orde, want er ligt een omvangrijk hogedrukgebied op de Noordzee. Terwijl de barometer een zonnetjes laat zien denkt de natuur daar anders over: veel laaghangende bewolking en maar heel weinig wind.

Donderdagmiddag +36:

Het kruisje, dat het verwachte centrum van het hoog aangeeft, ligt zo’n beetje op het stand van de Hollandse kust. De drukverschillen zijn uitermate gering, dus als we al 5 knopen snelheid halen dan zijn we spekkoper. De windrichting is ook buitengewoon lastig te bepalen: tussen noordwest in de ochtend tot noordoost in de middag en avond. Langs alle oevers en kusten moeten we rekening houden met het zeewind-effect, zeker als de zon kans ziet door de bewolking heen te prikken. De zichtwaarden kunnen, ook op zee, aanvankelijk nog behoorlijk matig zijn.

Vrijdagmiddag +60:

De zaak komt een klein beetje in beweging omdat de kern van het hoog wat naar het noorden aan het opschuiven is en waardoor onze omgeving wat meer met een noordoostelijke windrichting te maken krijgt. Veel is het nog niet: een knoop of 5. Meer naar het zuiden staat iets meer wind. Ook de zon krijgt meer kans.

Zaterdagmiddag +84:

Het hoog is met zijn kern via de Duitse Bocht nu boven de Oostzee aangekomen. Boven het noorden van Spanje is de luchtdruk laag aan het worden, zodat de luchtdrukverschillen rond onze omgeving wat zijn toegenomen met als resultaat een oostelijke wind met 5-10 knopen. Houdt langs de kusten overdag weer rekening met zeewind.

Zondagmiddag +120:

Zowel het hoog als het laag zijn naar het noorden opgeschoven, waardoor het laag meer invloed op de wind krijgt en zorgt voor een oostelijke wind met een vlagerige 10-15 knopen. Het noorden van Frankijk maakt kans op buien.

Houd de ontwikkelingen dagelijks goed in de gaten!

Deel dit weerbericht met je zeilvrienden

Email
WhatsApp
Print
Facebook
Twitter
LinkedIn

Bracknell weerkaarten

Hieronder zie je de weerkaarten voor de komende 48 uur.
Je kunt de exacte tijd van publicatie op de weerkaart aflezen.

Actueel op zaterdag 18 mei

zaterdag 18 mei +24 uur

zaterdag 18 mei +36 uur

zaterdag 18 mei +48 uur

Ontvang het Weekend Weerbericht!

Elke week een leerzame video met het zeilweer voor het aanstaande weekend, gratis in je mailbox.

Meteo weercursus