Kortstondige warmte
In de aanloop naar het weekend zorgt een flink hogedrukgebied ervoor dat het zomergevoel helemaal terug is en dat velen met plezier aan de (aanstaande) vakantie denken. Op zaterdag komt aan dat gevoel voorlopig een eind als de zeer warme lucht zorgt voor de ontwikkeling van buien, gevolgd door een frontale zone die op zondag als een bulldozer de warme lucht naar het oosten wegschuift.
Vrijdagmiddag +36:
We treffen het centrum van het hoog in deze kaart aan boven Denemarken. Die ligging zorgt bij ons voor de aanvoer van warme lucht uit het zuidoosten. De luchtdrukverschillen zijn over een groot gebied zeer gering, zodat de windsnelheid amper de 5 knopen haalt. De richting wordt langs de kusten bepaalt door het zeewindeffect. Een depressie ten westen van Schotland heeft een langgerekt front bij zich waarachter vrij koude lucht zit.
Zaterdagmiddag +60:
Het hoog is iets naar het oosten opgeschoven en de frontale zone trekt de Britse Eilanden binnen. Rond onze omgeving is iets meer wind uit het zuidoosten gaan staan: 5-10 knopen. In het Nauw van Calais wordt een trog verwacht, die duidt op onstabiliteit en buienvorming. In de avond en nacht naar zondag zet die ontwikkeling door en vormt zich een vore van lagedruk, waarin een ontwikkelend koufront aan het ontstaan is. Voor dit front uit bevindt zich de zeer warme lucht met 5-10 knopen wind uit het zuidoosten en erachter zit koelere lucht met een westelijke wind. Op het front zitten flinke buien. Ondertussen is het koufront over de Britse Eilanden aan het trekken.
Zondagmiddag +84:
Het ontwikkelde front heeft ons land al verlaten en het koufront heeft vanuit Engeland ondertussen het midden van ons land bereikt met buien. Er staat een vlagerige west tot zuidwestelijke wind met 15-20 knopen.
De warme lucht is weer verdwenen en er resteert een westelijke aanvoer met wisselvallige weerscondities.