Tweedeling
Als je in eerste instantie naar de weerkaarten kijkt, dan zie je dat de linker helft van de kaart er ‘druk’ uitziet: een diep lagedrukgebied en veel fronten. De rechter helft, het continent, ziet er een stuk rustiger uit met geringe luchtdrukverschillen, zoals een hoog van 1016 op de Noordzee en een thermisch laag van 1011 hPa boven het noorden van Frankrijk. En juist tussen deze twee systemen zitten enorme verschillen in het weerbeeld. Vooral op deze donderdag met zware buien boven Noord Frankrijk en België, die bij ons net tot aan de grote rivieren reiken.
Vrijdagmiddag +36:
De storing met buien in de vochtige, zeer warme lucht is naar het oosten opgeschoven. Het hogedrukgebied op de Noordzee weet zich nog steeds te handhaven, hoewel de kerndruk is gezakt naar 1013 hPa. Het laag op de oceaan is ook naar het oosten opgeschoven en ligt ten zuiden van IJsland. De bijbehorende fronten schuiven de Britse Eilanden binnen, maar nemen daarbij in betekenis af. De wind komt met een knoop of 5 uit oostelijke richtingen.
Zaterdagmiddag +60:
De depressie is op zijn plaats blijven liggen, maar de fronten dringen verder op richting onze omgeving. Op de occlusie ten westen van Denemarken is bij ons in de nacht de wind gaan ruimen naar het zuiden. Het koufront kruipt in de namiddag en avond met wat lichte buitjes ons land binnen. De wind komt voor het front met 10-15 knopen uit het zuidwesten en ruimt op het koufront in de late avond naar het noordwesten.
Zondagmiddag +84:
Het koufront ligt ondertussen al boven Duitsland en het noorden van Frankrijk. Vanuit het Azorenhoog ligt een rug van hogedruk boven onze omgeving met rustig weer en een westelijke wind met 5-10 knopen.