Van hoog naar hoog
Je kon het woensdagavond op de Buienradar al zien aankomen: in Zeeland trokken de eerste buien vanuit België binnen. Op deze donderdagmorgen zien de gevolgen van deze omslag, want sinds een aantal dagen met een blue sky, is nu de lucht bedekt met wolkenvelden en is het ook beduidend vochtiger geworden. Het aanstaand weekend komen we in iets minder warme lucht terecht en zo’n verandering gaat meestal gepaard met buien.
Vrijdagmiddag +36:
Het hogedrukgebied, dat deze week de zomer bracht, is naar het oosten vertrokken en treffen boven het noorden van Rusland aan. De afgelopen dagen zijn vanuit Spanje en het zuiden van Frankrijk zgn. thermische lagedrukgebiedjes op transport naar het noorden gegaan. In deze kaart treffen we er een aan boven het noorden van Frankrijk en wordt de daarmee samenhangende onstabiliteit aangeven door een paar troglijnen. Boven de oostkust van Engeland ligt een front in ontwikkeling met aan de oostzijde de warme lucht waarin wij al een paar dagen zitten en de iets koelere variant daar ten westen van. Dit front trekt onze kant op. De wind komt met 5-10 knopen uit het oosten, maar zal geleidelijk meer vanaf zee komen te staan. Daar kan de aanwezige vochtige lucht voor mist zorgen.
Zaterdagmiddag +60:
Het lagedrukgebied is al opvullend naar het zuidoosten getrokken en zien we terug boven het noorden van Italië. Het front ligt ondertussen met iets koelere lucht bij ons voor de deur en trekt met buien naar het oosten. Ondertussen treffen we een nieuwe kern van hogedruk voor de westkust van Frankrijk aan. De wind is gedurende de nacht gaan krimpen naar het noordoosten met 5-10 knopen en komt in de middag uit het noordwesten.
Zondagmiddag +84:
Het front is boven Duitsland tot stilstand gekomen en het hoog ligt nu met zijn centrum ten zuiden van Ierland. De rust in het weer is wat hersteld en met 5-10 knopen komt de wind vanuit het westen, mede bepaalt door het zeewindeffect.