Prima timing
De luchtdrukverdeling in de weerkaarten laten een westelijke stroming zien tussen lagedrukgebieden rond IJsland en de hogedrukgebieden vanaf de Azoren tot in Oost Europa. Wij bevinden ons daar tussenin en dat levert een weerbeeld op dat we vroeger in de weerkamer omschreven als ‘ruggetje-troggetje’. Als je pech hebt passeert het ‘troggetje’ overdag en de rug in de nachtelijke uren. Wij hebben nu geluk…
Vrijdagmiddag +36:
Het polaire front ligt dwars over de Britse Eilanden en de gordel van hogedruk ligt langgerekt ten zuiden van onze omgeving en zet bij ons de toon met prima najaarsweer. De wind komt op zee met 20-25 knopen uit het zuid-zuidwesten. Boven land zijn dat er gemiddeld 10 knopen minder. Het polaire front passeert vanaf middennacht (‘troggetje’) met regen ons land, waarbij de wind gaat ruimen naar het west-noordwesten.
Zaterdagmiddag +60:
We treffen dit front in afgezwakte vorm boven Polen aan en de kern van het Azorenhoog ligt bij de Franse kust. Die levert bij ons een ‘ruggetje’ af met prima weer. De vlagerige wind komt met 15-20 knopen uit het west-noordwesten en krimpt in de avond naar het zuidwesten met 5-10 knopen. Op de oceaan nadert een volgend frontaal systeem.
Zondagmiddag +84:
De kern van hoog trekt met de algemene circulatie mee en ligt inmiddels boven het oosten van Europa, maar bepaalt nog net bij ons het, wederom, fraaie weer. De zuidelijke wind is goed voor 10-15 knopen. De frontale zone heeft de Britse Eilanden met regen bereikt.