Dooiaanval
Liefhebbers van bevroren water hebben de afgelopen dagen hun hart kunnen ophalen. Sinds woensdagavond komt de mindere kant van de winter aan bod, als buien vanaf de warme Noordzee hun regen laten vallen op bevroren grond.
Vrijdagmiddag +36:
Deze weerkaart laat rond onze omgeving geen fronten meer zien. Dat is in Zuid Europa wel anders, want daar trekken al een tijd lang actieve lagedrukgebieden met hun fronten via Spanje de Middellandse Zee in. Ons weerbeeld komt geleidelijk aan onder de invloedsfeer van een hogedrukgebied te liggen, dat nu nog met zijn kern ten zuiden van Ierland ligt. De wind komt met een knoop 5 uit westelijke richtingen. Ver op de oceaan ligt een complex lagedrukgebied dat koers zet naar Europa.
Zaterdagmiddag +60:
Dit lagedrukgebied trekt noord van de Azoren langs op het moment dat het hoog met zijn kern ten noorden van de Alpen is aangekomen. Door deze ontwikkelingen is de wind geleidelijk gaan krimpen naar een zuid-zuidwestelijke richting met 10-15 knopen. In de nacht naar zondag trekt het hoog verder naar het oosten en naderen de fronten van het laag de Britse Eilanden. De wind is dan inmiddels aangetrokken naar 15-20 knopen uit het zuiden en komt er warmere lucht onze kant op. Daarmee is de vorst voorlopig verdreven.
Zondagmiddag +84:
Het hogedrukgebied ligt nu boven Oost Europa en het laag is ten westen van Ierland aangekomen. De luchtdrukverschillen tussen deze twee druksystemen zijn fors toegenomen zodat er inmiddels 20-25 knopen wind uit het zuiden staat. In België en Zeeland begint het in de namiddag te regenen. De kou is dan al uit de grond en zijn de winterse perikelen weer vergeten.