Bracknell analyse 9 augustus 2014 06UTC GFS verwachting 9 augustus 2014 06UTC

De cursus leert je deze grafische producten te interpreteren. Op die manier kun je conclusies trekken over het weer op de plaats waar je je op dat moment bevindt en de ontwikkelingen en verplaatsingen van weersystemen in de tijd.


Je bent straks in staat om een goede planning te maken voor tochten, die meer dan een paar uur in beslag nemen. Je leert om 'meteorologisch' te navigeren. Kunnen we de oversteek naar Engeland morgen uitvoeren of is het beter nog een dag te wachten?

Deze en andere vragen ga je beantwoorden aan de hand van weerkaarten en Gribfiles.


Naast deze onderwerpen wordt uiteraard veel aandacht besteed aan belangrijke elementen als mist, buien enz.

Het is niet de bedoeling, dat je na deze cursus als meteoroloog aan het werk kunt. Wel leer je de internationale, grafische taal van de verschillende weerdiensten lezen zoals je een zeekaart leest.


Wij hebben de afgelopen jaren vele cursussen gegeven aan enthousiaste watersporters en de daarbij opgedane ervaringen worden ieder jaar opnieuw verwerkt in het lesmateriaal.

De cursus neemt 2 dagen in beslag, die zowel op 2 zaterdagen als op 2 zondagen kan worden gevolgd.

We beginnen om 10 uur en stoppen rond 16 uur, waarna er nog met een drankje wordt nagepraat.


In samenwerking met Zilt Magazine verzorgen wij de cursus op onze locatie Jachthaven Haddock Watersport Almere.


Cursusdagen voor het seizoen 2017 / 2018:

Praktische Meteo voor Zeilers

Verzorgd door: Henk Huizinga

"Hier en daar een bui en later op de dag toenemende bewolking"


Hoe vaak heb je bij bovenstaande tekst niet gedacht: die buien vallen vandaag weer uitgerekend hier en niet daar. Het weer is grillig. Maar, zoals alles in de natuur, gebeurt niets zonder reden. Daarom is kennis op gebied van het weer, voor jou als watersporter, erg belangrijk. Om je op weg te helpen deze materie te doorgronden heeft NIMOS Meteotraining de basiscursus Praktische Meteo voor Zeilers ontwikkeld. Deze cursus neemt 2 zater- of zonddagen in beslag.


De titel zegt het al: Praktische Meteo. Derhalve geen uitgebreide beschrijvingen over allerlei natuurkundige processen, die tot het fenomeen 'weer' leiden.

Belangrijke onderwerpen als frontensystemen en wind worden besproken aan de hand van weerkaarten, die eenvoudig kunnen worden verkregen. En uiteraard ontbreken ook de Gribfiles niet.
Zaterdag 			  18 en 25 november 2017 20 en 27 januari 2018   3 en 10 februari 2018   3 en 10 maart 2018 Zondag    7 en 14 januari 2018 18 en 25 februari 2018 18 en 25 maart 2018